A Minőségi Magyar Hal védjegyre pályázó vállalkozások halait, haltermékeit a Bálint Analitika Kft. Élelmiszer Laboratóriumi Osztálya vizsgálja. Az érvényesen pályázó gazdaságok telephelyein a felkért szakmai auditorok szemlét végeznek és megveszik a mintákat (lehalászásból származó élőhalak, haltermékek) melyek laboratóriumi vizsgálatait a lehető leghamarabb meg kell kezdeni.

foto: Czegledi Zsolt MTI

Az auditorok egyedileg azonosítva, hűtve, élőhal esetén lehetőleg élő állapotban juttatják el a mintákat a laboratóriumba. Szakképzett technikusok gondoskodnak a termékek megfelelő feldogozásáról. Első ütemben rögzítésre kerülnek a testméretek:
-teljes testhossz
-hasznos testhossz
-teljes testtömeg
-hasznos testtömeg

A feldogozás során nagy kihívást és figyelmet igényel az állatok szakszerű szétbontása, úgy hogy az az élelmiszer analitikai vizsgálatokra és az érzékszervi vizsgálatokra is megfelelő legyen.

A testek bal feléből (a fejtől számított 2-3 cm-re kimetszett fél-patkó alakú ~100g bőrrel borított húsrész) megtörténik a zsírtartalom meghatározása. E fontos paraméter fajtára, az állatok korára, takarmányozásra jellemző adat, mely évszakonként is változik.

Érzékszervi vizsgálat során maga a nyers termék kerül minősítésre:


-küllem (bőr, bőrnyálka, szem)
-állomány (kopoltyú, hashártya)
-illat (kopoltyú, hasüreg)
-hús

A termékeket független, szakképzett öttagú bírálóbizottság minősíti, leíró bírálatban pontszámokkal.

Tekintve, hogy a halhús íze nagymértékben befolyásolja a fogyasztást, az érzékszervi vizsgálatok köre a későbbiekben kiterjed a natúr körülmények között elkészített termékekre is. Hőkezelt minták ízéről, állományáról, illatáról kell véleményt mondania a szakképzett bírálóknak.

 

A Bálint Analitika Kft. -100%-ban magyar tulajdonú laboratóriumként- eltökélt szándéka a magyar termékek, magyar gazdák és gazdaságok támogatása valamint a magyar vásárlók elégedettségének növelése!